Грижи за зъбите на кучето

Предните зъби на кучето започват да се развиват 2 седмици след раждането. Смяната на млечните зъби с постоянни започва между 3,5 до 4 месечна възраст и обикновено завършва до 8-ия месец. В млада възраст кучето има 32 млечни зъба, докато възрастното куче има 42 постоянни зъба, от които 12 резци, 4 кучешки, 16 предкътника и 10 кътници, изпълняващи различни функции. Неподвижната горна челюст има 20 зъба, а подвижната долна челюст с 2 кътни зъба повече. Резци се наричат предните зъби, служещи за отхапване или “разрязване” на храната. Дъвкателната повърхност на резците е разделена на 3 неравни части от 2 разреза, образуващи своебразни издатини. Тези издатини се изтриват по определена закономерност и по тях може да се определи възрастта на кучето.

Зъбите на здравото куче трябва да бъдат бели и чисти. Твърдата храна, костите и сухарите почистват до известна степен зъбите и препятстват образуването на налеп и зъбен камък. Жълтият налеп се отстранява с мека четка за зъби или парцалче, потопено в кашица от сода за пиене и тебешир /по равни части/. Може да се използва и паста за зъби. За да се предотвърди образуването на зъбен камък, необходимо е още от ранна възраст зъбите на кучето 1 път седмично да се почистват и промиват с лимонов сок. С течение на времето зъбния камък може да “достигне” до венците и да ги възпали. В такъв случай има опасност зъбите да се развалят, да се получи кариес и да започнат да опадват.
Безусловно кучето не възприема лесно такава неестесвена за него хигиенна процедура като почистване на зъбите, така че постарайте се да не прекалявате и да не причинявате на животното неприятни усещания. При зъбен камък, вследствие на който венците са възпалени, не бива да се занимавате с лечение по ваша преценка, а най-добре да се обърнете към ветеринарен лекар-специалист. Като долекарска помощ може да се изтъркат зъбите с тампон, напоен в бледорозов воден разтвор на калиев перманганат.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>