Пет грешки при отглеждане на кучета

Едни най-честите грешки, които допускаме спрямо здравето на кучето си
1: Не водим кучето си на профилактични прегледи
Всеки ветеринарен лекар би се съгласил, че профилактични прегледи за всеки любимец трябва да има. Освен задължителното обезпаразитяване и ваксиниране, кучето трябва да бъде преглеждано основно поне няколко пъти в годината. Това би предотвратило развитието на някои сериозни заболявания. Смисълът на профилактичните прегледи се таи не само в превенцията на болестта – но и в информирането за нея – именно защото един неспециалист, каквито са повечето стопани на кучета, не бе могъл да забележи някои от първите признаци на заболяване.
2: Не водим кучето си на ветеринарен стоматолог
Както и при хората, по зъбите на кучетата след всяко хранене се образува плака. Непочистена навреме, тя води до образуване на зъбен камък, възпаление на венците, пародонтит и дори разклащане и изпадане на отделни зъби. Не само посещенията при специалиста по ветеринарна дентална медицина, но и правилното хранене и чистене на зъбите спомага за предотвратяването на подобни сериозни проблеми.
3: Отлагаме търсенето на ветеринарномедицинска помощ
Ние можем да преценим колко ни боли, дали проблемът, който имаме, е отдавна, дали имаме нужда от преглед при лекар. Но факт е, че не можем да знаем какво изпитва едно куче – колко точно го боли, дали болката е там отдавна и колко точно е сериозен проблемът. Затова не бива да смятаме, че знаем с какво си имаме работа – не бива да отлагаме посещението при ветеринарния лекар, дори и да смятаме, че проблемът е незначителен – независимо дали става въпрос за кашлица, диария, запек, температура, отпуснатост и летаргичност.
4: Прехранваме кучето си
Смятаме, че колкото повече храним животното, толкова повече то ще ни обича и ще е привързано към нас. Истината е, че макар и любовта му да минава през стомаха му, прехранването и в частност затлъстяването, застрашават здравето му. А за едно възрастно куче, хранене само веднъж на ден е напълно достатъчно.
5: Не винаги онова, което лекува нас, ще излекува и кучето ни. Не се подлъгвайте по факта, че някои ветеринарни лекари използват хуманни лекарствени препарати за лекуване на кучета – те знаят какво правят и имат опит. Ако лекарството не е изписано специално за вашия любимец, то може да представлява заплаха за живота му.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>